Què: bocadillos (allò que amb Nivell C canviam per entrepans). Llonguets de tota la vida, cafès de tota la vida.
On: allà on acaba el Carrer de Sant Crist i comença la Plaça Santa Eulàlia, devora una botiga de llibres antics.
Trempa: que sigui un bar especialitzat únicament en bocadillos -que lliga amb la Y de Tony. Que un bar que només ven llonguets i cafès i begudes pugui mantenir-se des de 1954. (A Palma, només el Bar Líric i el Bar Bosch són tan vells). Que el pa sigui bo, que el pernil sigui bo, que tot sigui tan senzill i casolà i, no obstant això, tan bo.
Destrempa: treure la cara del llonguet i començar a analitzar les possibles tendències polítiques de la gent que t’envolta. (Ais!) Segons quina fauna (mirau el punt següent) també fa una mica de por.
Fauna: gent del barri de tota la vida. Vellets i velletes que llegeixen l’Ultima Hora amb devoció. Joves pares de famílies aburgesades que poden permetre’s el loft al centre. Joves mares de família que no abandonaren mai l’esperit de Madre Alberta, tot i que ara ho fan amb un cotxet devora. Com que l’Ajuntament i altres centres oficials són a prop, molt de pics hi ha polítics solitaris que, un cop ens han fet creure que han fet feina unes horetes, s’escapen a Can Tony a berenar. I policies. Bastants policies.
Amb tot això, us demanareu què putes té Can Tony perquè a 40PUTES, temple del bon gust, el considerem un dels nostres puticlubs. Començarem per allò que serveixen: els bocadillos. Si hi hagués un concurs per saber quins són els millors llonguets de Palma, Can Tony estaria -segur- al top five. Els seus llonguets són tan perfectes -ben torradets, tallats per la meitat, amb una quantitat tan generosa de tonyina, pernil, formatge, camaiot o lo que li volgueu posar- que vos demanareu perquè mai no vos podreu fer un llonguet així a ca vostra. Si li demanau a la madona per què els seus llonguets són tan bons, vos dirà, orgullosa, que el pa el compren a Can Canet, la botifarra és de Consell, i cada dia se’n van al Mercat de Pere Garau a comprar els altres queviures. A més a més, ens diu: “estimam el local”.
La història d’aquest bar és vertaderament atraient: la padrina de l’actual madona va néixer a l’Alger. Allà, la família va muntar un bar/restaurant i, amb la experiència que els va aportar aquest negoci, varen tornar a Mallorca, on obriren l’antic Bar Popular (a la Plaça den Coll). Més tard, l’any 1954, varen obrir Can Tony, el qual es convertí molt aviat -en una època que, segons ens conta la madona, fou la del seu apogeu taurí- en el Bar Tendido 8. A més a més, li posaren el sobrenom de Sociedad Taurina.
Allà es reunien, per una banda, els toreros que visitaven Palma i que es quedaven a l’Hotel Balear (avui en dia, el Bingo de la Plaça de l’Olivar) i els aficionats als toros. En aquella època, a Can Tony se servien únicament cafès, xocolates calentes, ensaïmades. Només quan les famílies mallorquines varen començar a poder permetre’s consumir qualque cosa més fora de casa s’hi varen començar a servir els seus famosos bocadillos.
Per tot això val la pena asseure’s a degustar el ritme lent del bar, deixar d’amagar-se darrere el Diari de Mallorca per tal de no veure la fauna del local, i mirar els quadres que decoren les seves parets. Si trobau el de Ramon Canet vol dir que heu estat el temps suficient per assaborir les seves espectaculars olives trencades (ja sabeu: “les olives i les dones, fora de casa són més bones”) i, sobretot, d’un dels millors llonguets que trobareu a Ciutat -n’hi ha que diuen “el millor”. Bon profit!
Banda sonora: “Pa amb oli nacional”, Ocults.